Middelalderen og renæssancen var en farverig og voldsom tid, hvor fromheden på den ene side, og kampen for det daglige brød på den anden side satte dagsordenen. De senere års forskning har vist, at det var en tid med en højtudviklet forfinet kultur. Dette vistes bl.a. i bygningskunsten, i håndværk og ikke mindst i kogekunsten.

At genskabe historiske retter er på mange måder problematisk. Vi ved meget lidt om råvarernes beskaffenhed, og det er derfor umuligt at sige noget om, hvordan de har smagt. Opskrifterne har vi, og nyere tids forskning har efterhånden klarlagt, hvordan de skal tolkes. For tolkes skal de. Den typiske opskrift angiver kun i meget grove træk, hvordan råvarerne skal behandles, hvilke krydderier der skal bruges, og hvordan retten bør serveres. Detaljer som mængder og tider er sjældent beskrevet. Dette betyder der kan være mange og forskellige bud på hvilket resultat en opskrift bør give.

Maden der serveres er fra danske, tyske, og engelske opskrifter fra 1300 – 1600 tallet – og gæsterne præsenteres for et meget delikat eksperimental køkken, som i raffinement og klasse lever fuldt op nutidens, blot er det meget anderledes.